Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Almanca Hazırlık Eğitimi

Her şeyden önce belirtmekte fayda var ki Almanca öğrenmek hiç de zor değildir. Özellikle Almanya’ya gittiğinizde içine gireceğiniz sosyal yaşam ve yoğun dil eğitiminin sizi ne kadar hızlı geliştirdiğini görünce çok şaşıracaksınız. Ayrıca Almanca öğrenmenin ve bilmenin önemini de Almanya’ya gidince daha iyi anlayacaksınız. Almanca Avrupa’da en çok kullanılan dildir. Almanca biliyor olmak size büyük avantajlar sağlayacaktır.

Almanca Dil Eğitimi

Almanya’da Almanca eğitimi alabilceğiniz birçok kurs bulabilirsiniz. Hiç Almanca bilmeyen bir adayın başarılı bir sınav skoru alması ve üniversitede sıkıntı çekmeden okuyabilmesi için ortalama 900 – 1000 saat civarında Almanca eğitimi alması gerekmektedir. Almanca eğitiminizi mümkün olduğunca kaliteli bir okulda almanız tavsiye edilir. Eğitiminizin geleceği, alacak olduğunuz Almanca eğitiminin kalitesine bağlıdır. Almanca kurslarında standart olarak haftanın 5 günü, günde 4 ders saati, yani haftada 20 saat eğitim verilir. Başarı için bunun altındaki ders programlarına rağbet etmemek gerekir.

Almanya Üniversiteleri’nde Kabul Edilen Sertifikalar

TestDaF

Basit bir benzetmeyle Almanca’nın TOEFL sınavı diyebileceğimiz TESTDAF (Test für Deutsch als Fremdsprache), üniversite eğitimi almak isteyen adayların yeterli seviyede Almanca bildiklerini resmi olarak belgeleyen bir sınavdır.

TESTDAF sınavı Avrupa Ortak Referans Çerçevesinin dillerle ilgili altı basamaklı derecelendirme sisteminde B2 ile C1 seviye basamaklarını kapsamakta olup, tüm Alman üniversiteleri tarafından öğrenci kabulünde dil seviyesini gösterir belge olarak kabul edilmektedir. Sınavda alan bilgisi ölçülmez. Katılımcıların tüm dil becerileri (konuşma, dinleme, yazma, okuduğunu anlama) eşit derece ölçülerek derecelendirilir. TESTDAF sınavına Almanya’da birçok dil okulunda girebilirsiniz. Ülkemizde de Goethe Institute çok sık aralıklarla TESTDAF sınavı yapmaktadır.

Telc

Telc sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Yazılı sınavda adayın okuma, dinleme ve yazılı ifade bilgileri ölçülür. Sözlü sınav ise genellikle gruplar halinde gerçekleştirilir ve yazılı sınav ile aynı gün veya başka bir gün gerçekleşebilir. Adayların sözlü sınavdan önce 20 dakikalık hazırlanma hakkı vardır. Ülkemizde çeşitli sınav merkezleri bulunmaktadır.

ÖSD

ÖSD (Österreichische Sprachdiplom Deutsch), kurslardan ve okullardan bağımsız alınabilecek, uluslararası geçerliliği olan bir Almanca sertifikasıdır. Avrupa Ortak Referans Çerçevesin’e kapsamındadır ve A1-C2 seviyelerinden oluşur. ÖSD sınavı, yazılı (okuma, dinleme, yazma) ve sözlü (konuşma) olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.

DSD

DSD (Deutsches Sprachdiplom), yalnızca DSD okulu statüsüne sahip Almanca eğitim veren okullarda okuyan öğrencilerin girebileceği bir sınavdır. DSD I ve DSD II olmak üzere iki aşamadan oluşur. DSD I B1 seviyesini, DSD II ise Almanya’daki üniversiteler için dil yeterliliği sağlayan C1 seviyesini ifade eder. DSD sertifikasının geçerlilik süresi yoktur.